9 Şubat 2012 Perşembe

Yeni Doğmuş Kedi Bakımı

EVLATLIK KEDİLER


Bir gün gözleri henüz açılmamış kedi yavrularına bakmak zorunda kalırsanız, ne yapacağınızı bilemez halde kıvranmayın diye bu satırları size yazıyorum. Eğer elinizde böyle birkaç yavru bulunup, bu yazıyı okuyorsanız;  LOHUSALIK DÖNEMİNİZE HOŞ GELDİNİZ!



Gerçekten üç saatte bir biberonla, biberon bulamazsanız şırınga yardımıyla besleyeceğiniz yavrularla, uykusuz gecelere hazırlıklı olun. Bu dönemi bir ay gibi kısa bir zaman süreceğini bilmenin tesellisini yaşayın. 

Öncelikli ihtiyaç listeniz:

Yavru kedi biberonu ( ya da bir şırınga)
Yavru kediler için toz mama ( ya da yeni doğan bebekler için hazır mama)
Bir paket elastik eldiven (100'lük)
Saç kurutma makinesi
Bir paket pamuk
Bir paket ıslak mendil
Bebekler için hazırlanmış sıvı vitamin
İki adet sıcak su torbası ( ya da havluya sarılmış sıcak sula doldurulmuş iki şişe)



İlk işiniz tıpkı bir bebeğe bakar gibi üç saat aralıklarla, hazırladığınız ılık mamayı vermek olacak. Bu kısmının bir hayli keyifli ve güzel olduğunu söylemeliyim. Sütü bebek mamasıyla hazırlamanız oldukça önem taşır. Sadece inek sütü, yavru kediler için oldukça ağır bir besindir. Hatta bulabilirseniz, mamayı keçi sütüyle hazırlamanızı tavsiye ederim.

İşin perde arkasındaki gerçek ise, yeni doğan kedilerde dışkılama sisteminin henüz gelişmemiş olmasıdır. Bu da siz onun kakasını ve çişini yaptırmazsanız, hayatını kaybeder. Anne kediler, yavrularının makat bölümüne ve idrar torbalarını yalayıp, baskı yaparak onların hayatta kalmalarını sağlar. Korkmayın; kimse sizden doğal bir kedi annesinin içgüdüsüyle hareket etmenizi beklemiyor. Daha önce ihtiyaç listesinde belirttiğim naylon eldivenler, pamuk ve ıslak mendilden yaralanma zamanınız geldi. 

Karnınızı güzelce doyurduğunuz yavru kedinizi, tuvalete götürün. Sakin ve sabırlı bir ruh hali içinde eldivenlerinizi giyin. Bir kaseye ılık su doldurun ve bir parça pamuğu yanınızda hazır bulundurun. Tam makat bölümüne gelecek kısmı biraz ılık suyla ıslatın. Daha sonra annelerinin yalama hareketini parmağınızla taklit edin. Çok kısa bir zaman içinde ufaklık kakasını yapmaya başlayacaktır. Çiş kısmı biraz daha dikkat ve uğraş ister. Burada yavru kedinin karınının biraz aşağısında bulunan bölüme, arka bacaklarına yakın olan kısma, işaret parmağınızla hafifçe baskı yaparak aşağı doğru itin. Dikkat etmeniz gereken husus, baskının tam kararında yapılmasıdır. Tabi bu kararı, baskıyı hafifçe arttırarak test ederek öğreneceksiniz. Eğer bu işlemi başaramazsanız, bir veteriner kliniğinde size bir çırpıda öğreteceklerdir. Yine de ilk denemeyi söylediğim gibi yaparsanız, başarı şansınız bir hayli yüksek.
Bu işlemleri başarıyla atlattıktan sonra yavru kedinizi bir parça ıslak mendille silip, küçük bir havlu içinde kurutma makinenizle uzaktan sıcak hava üfleyerek ısıtabilirsiniz. 

Yavru kedinizin sıcağa ihtiyacı vardır. Tabi gün boyu bir anne kedi gibi üstünde oturmanız pek olası değil. Bu nedenle yukarıda bahsettiğim sıcak su torbası ya da iki sıcak su dolu şişeye ihtiyacınız var. Eğer sıcak su dolu şişe kullanıyorsanız üzerine orta kalınlıkta bir havluyla örtmeniz gerekir. Yavru kedinizin iki yanına bu sıcak kaynaklarını yerleştirerek yatırın.

Eğer birden fazla kedi yavrusuna bakıyorsanız, bazen yavru kediler istemsiz hareketlerle diğer kedinin dışkılamasına sebep olabilirler. Bu başınıza gelen size özel bir talihsizlik değil; oldukça sık rastlanabilir bir durumdur. İtiraf etmeliyim yine de bu durumla karşılaştığınızda, manzara oldukça sevimsiz gelecektir. Evet, kedilerin bir kısmı dışkıya bulanmış haldedir. Size bu noktada mucizevi bir reçete sunamıyorum. Sizin de aklınıza geldiği gibi, ılık suyla yıkamak tek çareniz. Eğer durum çok kötüyse, bir parça bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Yıkanma işlemi bittikten sonra, hemen kurutma makinesiyle yavru kedileri kurutun. Kurutma işlemi daha önce belirttiğim gibi, en az 20 cm uzaktan yapılmalıdır.


Aradan bir hafta geçtikten sonra bir damla sıvı vitamin verebilirsiniz. Ayrıca bir ay sonra kemik gelişimi için veterineriniz D vitamini iğnesi yapabilir.

Küçük bir karton kutu, onlar için yeterli bir barınak olacaktır. Sıcak su torbalarıyla ısıtabileceğiniz bu alan onun ilk evi olur. Uzun süre içinden sıçaraması mümkün olmayacak bu alandan, sıçradığı gün artık, başarıya ulaşmış olursunuz. Tebrikler!

Peki tüm bu işkencelerden sonra elinize karşılıksız kedi sevginizden başka ne geçer? Hemen söyleyeyim, yeryüzünde onun kadar kendini insan zanneden bir kedi göremezsiniz. Hatta kedi sevmeyenler bile onun farklı bir kedi olduğunu söylemeye başlarlar. Garip bir şekilde sizin mimiklerinize, duygu durumlarınıza karşı oldukça duyarlı hale gelmiştir. Uysal, cana yakın ve dilediğiniz zaman seveceğiniz bir kedi yavrusu elde edeceksiniz. Çocuklara, bebeklere, kedilere ve kedi yavrularına karşı şefkat gösterir. Çok kızarsa pati atar ama kesinlikle tırmık geçirmez. Bütün bunlar garanti edilemez ama beslediğim birbirinden farklı beş kedi yavrusunun ortak özellikleri bunlar oldu. Şimdiden kolay gelsin :)
  

  

3 yorum:

  1. çok teşekkür ediyorum yazmış oldugunuz pratik bilgiler sayesinde bir çok minik kediciğin hayatı kurtulacak belki Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Çok sağolun. Bugün bu sevimli, içten ve gerçekçi yazınızla şu an avucumda uyuysn ve avucumdan bıraktığım anda miyavlayan, gözleri kapalı, göbekbağı henüz düşmemiş bu yavruya umut oldunuz. Endişeliyim ama umarım başarırım. Sokakta bir başına kalmasına gönlüm razı olmadı.

    YanıtlaSil
  3. dediklerinizi uyguladım ve kakamızı yaptık, çişimizi yapamadık henüz ama zaten bu ilk gün ve hatta ilk saatlerimiz...bebeğimiz 4 günlük, göbek bağı henüz düşmemiş. catmilkimizi içtik, gazımızı çıkarttık. her şey harika anlatılmış, kendim ve minik bebişimiz adına hem tebrik, hem teşekkür ederim.

    YanıtlaSil