9 Şubat 2012 Perşembe

Hangi kedi size uygun?



Söz konusu kedi olunca, bir kediyi sizin seçmeniz yerine kedinin sizi seçmesini tercih ederdim. İnanın bana böyle bir şansları olsaydı; bizlerden daha iyi seçimler yapacaklarına bahse girerdim. Fakat seçme işini üstünüze almak zorunda kaldığınız için, aşağıda yer alan birkaç ipucuyla yetinmeniz gerekecek. 

Bir kedi almadan önce kendi yaşam tarzınızı gözden geçirmenizde fayda var. Hareketi seven biri olabilirsiniz; fakat kırılacak cam eşyalardan da vazgeçemeyecek biriyseniz, oyuncu kedi familyasından bir nebze uzaklaşmanızda fayda var. Çünkü bu iki aşk pek uzun soluklu olmayacaktır. Hem yaşam tarzınız, dekorasyon seçiminiz ve karakterinizi bir potada eritip, size uygun kediyi bulmalısınız. 

Her kedinin farklı bir karakteri ve doğası olduğu bir gerçek. Sizinki de kendi türlerinden ayrılan bir karakter bağımsızlığı içinde olacaktır. Bununla beraber ortak, belirlenebilir birkaç temel özellikleri olması seçiminizi bir nebze kolaylaştıracaktır. Kendinize uygun kediyi bulmak için, öncelikle seçim aşamasında bir arkadaşınızdan faydalanmanızı tavsiye ederim.

İLK BULUŞMA

Kedinizi seçmeye gitmeden önce, eğer evde kediniz yoksa, kedi hasretiyle yoldan gelip geçen kedileri sevmekten kaçının. Böylece sadece onların aldığı başka bir kedi sinyali kokusunu üzerinizde taşımadan buluşmuş olursunuz. Size doğru ilk hamleyi yaparak, koşarak gelen kedi yavrusunu almak isteyeceksinizdir. Biz ona sosyal kedi diyoruz. Arkadaşınızdan elini uzatmasını istediğinizde ona da aynı sıcakkanlılıkla yaklaşacaktır. Fakat bu iletişim için adeta kıvranan kediyi, eve alıp, gün boyu yalnız bırakacaksanız, bu onun için derin bir mutsuzluktan öteye gitmeyecektir. Eğer çok yalnız kalırsa davranışları hırçınlaşacak ve sosyalliğinin yerini sinir alacaktır. Eğer evde uzun zaman geçiriyorsanız ise sizin için biçilmiş bir kaftan olabilir.Evde uzun zaman geçirmiyorsanız, en serinkanlı, kendi dünyasında yaşayan bir kediyi seçmenizde fayda var.    

Gelelim oyun aşamasına. Her kedi az da olsa oyuncudur ama bazıları sadece bu iş için yaratılmıştır. Burada elinize ufak bir ip ya da küçük bir top alarak, sahaya sporcu seçmeye gitmiş bir antrenör gibi davranmanızda fayda var. Bir süreliğine tüm kediler o küçük oyunun içinde yer alma isteğiyle yanıp tutuşacaklardır. Fakat bazıları diğerlerinin aksine hiç yılmazlar. Eğer oyuncu bir kedi arzusu içindeyseniz, dekorasyonunuzu, eşyalarınızı ve düzeninizi yaramaz bir çocuğun yaşayacağı bir ev gibi hazırlamayı göze alın. Eğer bu konuda tereddüt yaşıyorsanız, size bir kucak kedisi tavsiye ederim. Bu kediyi tanımak için, onu kucağınıza alın ve okşamaya başlayın. Tahammül süresini geçtiğinizde, bu maksimum yedi sekiz dakikadır, hala kucağınızda kedi mırıltısı çıkartmaya devam ederek oturuyorsa, o kedi kucak kedisidir. 

Sizi sınırladığımı düşünmenizi istemem. Bu nedenle, çekingen bakışlarından etkilendiğiniz bir kedi olma ihtimaline karşı birkaç öneride bulunacağım. Evet, bazı kediler ne sosyal, ne oyuncu, ne de kucak kedisi olarak sınıflanabilir. Elinizi her attığınızda uzaklaşan bir kedi de onlar kadar cazip olabilir. Burada üç farklı tipen söz edebiliriz. Birincisi çekingen ve dostane bir tutum izleyenler. Siz onu sevmeden önce, o sizi keşfetmek isteyecektir. Keşfetmek derken, elinizi ona doğru bir miktar yaklaştırıp, hareketsiz geçireceğiniz beş ya da on dakikalık kısa macerasından bahsediyorum. Sizi koklayacak, geri çekilecek ve bir daha koklamak için daha kararlı bir hamle yapacaktır. Daha kararlı olduğunda hafifçe boynunu ve kulak arkasını sevdiğinizde çekingen dostluğunuzun yerini yavaş yavaş dostluk alacaktır.

İkinci tip ise, sizden gerçekten korkmaktadır. Koklamaya bile cesaret edemeden, kaçar. Bu sizinle dost olmayacağı anlamına gelmeyecektir. Zaten sorunu sizinle değildir. Genel uyaranlara karşı tutumunun böyle olduğunu fark edersiniz. Bu kedinin de evin güvenli ortamında tutumu değişecek, biraz vakit geçtiğinde size olan gardını indirecektir. Hatta korktuğu zaman, yanınıza koşarak gelen bir çocuğu andıran kediler bu gruptan çıkar.

Bu türün en zor anlaşılan grubu ise dost olmak istemeyen cinsidir. Aslında o öyle çok da korkak bir kedi değildir. Diğer uyaranlara karşı normal tepkiler verirken, sizin elinizi bütünüyle tehdit unsuru görmektedir. Genellikle şiddete maruz kalmış kedilerde görülen bir davranıştır. Ona öyle uzun soluklu, üstüne yürüyerek yaklaşmaya kalkmayın. Gerçek bir kedi patlamasıyla karşılaşmak istemiyorsanız, tabi. Bu türle de anlaşılmaz diye bir şey yok. Gerçekten sabırlı, özenli ve dikkatli olabilirseniz; onun da kalbini kazanabilirsiniz. Tabi bu kediyi alırken, biraz tırmalanmayı göze almanız gerekecek. Sonunda sizi sahibi olarak, daha doğrusu kölesi olarak benimsediğinde ona yaklaşabilen ender insanlardan biri olmanın keyfini yaşayabilirsiniz.


Kedi seçmek, kendine uygun ev arkadaşını bulmak kadar zorlu gözükse de, adaptasyon konusunda bir hayli marifetli yaratıklar olduğundan yine de şanslı sayılırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder