10 Şubat 2012 Cuma

Kedinizle İlk Gün

KEDİNİZLE İLK GÜNÜNÜZ

Yeni aldığınız kedinizle sonunda evinize geldiniz. Öncelikle kedinizin daha çok hangi odada durmasını istiyorsanız, ilk  olarak oraya götürün. Taşıdığınız kutu ya da taşıma kutusundan kendi başına çıkması için bekleyin. İlk hamleyi yapıp, sizin çıkarmanız yeni ortamında güvende olduğunu hissetmesini zorlaştırır.

Onu odada yalnız bırakmayın. Böyle bir durumda yaşadığı panik duygusunun etkileri günlerce sürebilir. Yapacağınız en iyi şey, onunla fazla ilgilenmeden, kendi halinizde odada herhangi bir şeyle meşgul olmaktır. Tabi ki gürültü yapmadan! O da sizden aldığı cesaretle dışarı çıkıp, odada keşif turlarına başlayacaktır. Gelip yanınıza miyavlarsa ya da odanın bir köşesinde miyavlamaya başlarsa, onu tatlı bir tonla yanınıza çağırıp, başını okşayın. Bu kendini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır. Keşif turlarının bitiminde, kendi için bir yer seçmiş olacağından emin olabilirsiniz. Uzandığı ilk yer, artık genellikle onu göreceğiniz köşe olacaktır.

Sonuç her zaman böyle olmaz. Bazı kediler, ilk yer olarak kucağınızı seçerler. Bu aslında gerçek bir güven göstergesidir. Eğer kucağınıza uzanmışsa bir süre orada gevşemesine izin verin. Daha sonra da siz onun için güzel bir köşe seçerek, onu yerleştirin.

Bazen ne siz ne de bir başka köşe seçememiş bir kediyle karşılaşıldığı olur. Oldukça tedirgin bir biçimde odada bir o köşeye bir bu köşeye gidip gelen bir kedi sendromu yaşanabilir. Bu durumda biraz şımartılmış besin takviyesi çoğunlukla iş görür. Kediniz bu halde ısrarcıysa, onunla rahat bir tonda konuşun. Ne dediğinizin çok önemi yok tabi ki, "haşa paşa, maşa, muşa"gibi kulağına hoş gelecek bir takım seslerden bahsediyoruz. Bir yandan da kulaklarının arkasıyla, boynunu okşayarak rahatlamasını sağlayın.

Bazen kediler en kuytu köşelere girip, orada kalmayı isteyebilirler. Kanepe ya da yatak altı veyahut bir dolabın arkası... Böyle bir durumda endişelenip, onu oradan zorla çıkartmayın. Yine biraz besin takviyesi, biraz zaman ve biraz yumuşak tonda konuşmalarla onu oradan çıkmaya ikna etmeye çalışın. Eğer çıkmıyorsa yiyeceği onun görebileceği ama biraz uzakta kalan bir yere koyun. Ayrıca bir pinpon topunu da ya da oynayabileceği küçük bir oyuncağı odanın ortasına bırakın. Kendi halinde bir süre kaldıktan sonra kuytusundan çıkacaktır.

Eğer bir sirk işletmiyorsanız, ilk günler kedinizi görmek için kalabalıkları onun etrafına toplamayın. Evin diğer odalarına olan seyahati için ise onu serbest bırakın. Böyle bir maceraya hemen atılan kediler olduğu gibi, seyahat öncesi bir hayli hazırlık yapmak isteyenler de olabilir. Kaldığı odanın kapısını biraz aralık bırakmanız, keşif zamanı geldiğinde çıkması için yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder