8 Ocak 2013 Salı

Arı sokması


Cesur yürekli, pembe patili yumurcağın bitmek bilmez maceraları her zaman iyi sonuçlanmaz. Bazen kovaladığı kendi belası oluverir. Kedinizin oyunu bazen arıların huzurunu kaçırabilir. Arıya ısrarla sokulan kediniz, arı tarafından sokulduğunda sırayla yapmanız gerekenler;

Kedinizle sakinleştirici bir tonda konuşun. Sonra sokulan yerde hala iğne varsa, iyi bir cımbızınız yoksa kredi kartımızın kenarı ile sıyırarak iğneyi çıkartın. Elinizle asla müdahale edip, iğneyi çıkarmaya çalışmayın. Bu daha fazla zehirin kana pompalanarak karışmasına sebep olabilir.
Eğer sokulan yerde şişme ya da yanma varsa kısa süreliğine soğuk kompres uygulaması yapın. Karbonat ve az miktarda suyla elde edeceğiniz macun da sokulan yerdeki acının azalmasına yardımcı olacaktır.
Kedinizin nefes almasında güçlük ya da nefes almasında güçlük varsa vakit kaybetmeden veterinere götürün.

Kedi Ateşi

Öncelikle her sıcak kedi, ateşi olan kedi değildir. Kedilerin vücut ısısı bizlere oranla daha sıcaktır. Bu nedenle sıcak kış aylarında ayak ucunda keyifli bir ısıtıcı olma potansiyeli taşırlar. Kedinizin ateşi 39 dereceye kadar normal seyirdedir. Fakat 39 dereceyi geçen ateş tehlike çanlarının çaldığını gösterir.
Ateşi yükseldiğinde, kedinizin bakışları daha halsiz ve nefesi kesik kesik hale gelebilir. Enerjisinde ve aktivitelerinde ciddi oranda düşüş görülür. Ateşe eşlik eden bir diğer belirti titremedir. Özellikle sıvı alımında ve iştahında bariz bir azalma vardır. 

Kedinizin ateşini nasıl ölçersiniz?
Bunun için en ideali dijital termometredir. Öncelikle tüm malzemeleri hazırlayın. Dijital termometre, vazelin ve alkollü mendil.
Termometrenin tuşuna basmadan önce uç kısmını iyice vazelinden bir tabaka sürün. Termometrenizi çalıştırın ve yatık halde tuttuğunuz kedinizin kuyruğunu yumuşakça kaldırarak, anüsüne yavaşça termometrenin ucunu sokun. Bu sırada sakinliğinizi koruyarak, sağa ve sola doğru termometreyi hafifçe oynatarak kedinizin kaslarının yumuşamasını sağlayın. Termometreyi uyarı tonu çaldığında eğer dijital değilse 2 dk sonra yavaşça çıkarın. Derecesine bakın ve ucunu alkollü mendille iyice silin. 

Eğer ateşi 39 derecenin üzerindeyse, biraz serin su ile kedinizin tüylerini yumuşakça nemlendirmek ateşi kontrol altında tutmak için önemlidir. Soğuk sudan uzak durmalısınız. Zaten azalan enerjisiyle soğuk su birleştiğinde şok etkisi yaratma potansiyeli yüksektir. Bulunduğu odayı da serin tutmanız da fayda var. Bununla beraber kedinizin kilosuna ve yaşına göre ateş düşürücüyü temin etmek için veterinerinizi muhakkak arayın. Kendi ateş düşürücü ilaçlarınızı kedinize vermekten kesinlikle uzak durun. Size şifa sunan aspirin gibi pek çok ilaç kediler için ölümcüldür.
Şimdiden geçmiş olsun.