3 Mart 2012 Cumartesi

Kedi Oyunları



Kedilerin en güzel yanlarından biri evde oyun oynayabileceğiniz, kıpır kıpır bir enerjinin çoğunlukla hali hazırda bulunmasıdır. Genellikle kedi sahipleri kendilerinden çok kedilerini oyuncu olarak ifade ederler. Oysa ki kedinizin bu eğlencesine ortak olmak, stresinizi bir hayli azaltacağından size bu yazımda karşılıklı kedi oyunlarından bahsedeceğim. Kedi sahiplerinin yapması gereken tek şey kedinizin oyununa oynayarak karşılık vermek olacaktır. Kısaca ilk kural:  Oyuna oyna



Kedi Topu Oyunu

Genellikle kedinizin oynaması için bir  kağıdı yuvarlayıp, onun önüne atar, bulunduğunuz yerden tamamen uzaklaşmasını izlersiniz. Oysa ki kediler de köpekler gibi fırlatmanız için o topu tekrar geri getirebilecek kapasiteye sahiptirler. Tabi onlara bunu öğretmeniz gerekecektir.
Bu eğitim için evinizin koridoru oldukça verimli bir alandır. Bütün çıkış kapılarını kapatıp kediniz, ağzına alıp taşıyabileceği boyutta bir topla koridora geçin. Kedinize yuvarlamış olduğunuz topu hızlıca koridorun diğer ucuna doğru atın. İlk hamlesi köşedeki topu hızlıca daha geniş bir alan olan, koridorun diğer ucuna doğru çeşitli manevralarla sürüklemek olacaktır. Size doğru yaklaşan topu alın ve elinizde biraz fırlatırmış gibi hareketler yaparak oyuna dahil olduğunuzu kedinize gösterin. Bu hareketlerinizin beş defayı aşmamasına özen gösterin. Sonra kediniz elinizdeki topa yeterince odaklandığında yine koridorun diğer ucuna doğru topu fırlatın. 

Aynı hareketleri zamanınız oldukça günbegün tekrarlayın. Bir süre sonra kediniz, ona hazırladığınız toplardan birini alıp, sizin ayak ucunuza bırakacaktır. Artık fırlatma ve getirme oyununu öğrenmiş bir kediniz olacaktır.



Kedi Yakalamaca Oyunu

Genellikle kedilerin kendi aralarında oynadığı tamamen zararsız bu yakalamaca oyununa siz de katılabilirsiniz. İlk başlarda daha büyük cüsseli biriyle bu oyunu oynamaktan çekinen kedinizi ikna etmek pek tabi ki yine size düşüyor. Buna sizin için de evde spor yapmanızın eğlenceli yolu diyebiliriz. Öncelikle kedinizi ev içinde bir yerden bir yere doğru kovalayın. Tam bir yere saklanacakken arkasını dönüp bakarsa hemen olduğunuz yer de durun ve arkanızı dönüp tekrar gerisin geriye kaçamaya başlayın. Kediniz ya hemen oyun oynamaya ve sizi yakalamak için hamle yapmaya başlayacaktır. İstediğini z yere kadar koşturduktan sonra siz de arkanızı dönüp, durun ve ona bir iki saniye bakın ve arkasından tekrar onu yakalamak için koşturun. Siz yorulana kadar bu böylece devam edecektir.

Eğer kediniz hemen saklanırsa, saklandığı yerden çıkana kadar bir süre onun göremeyeceği bir yerde durun. Saklandığı yerden çıkıp, göz göze geldiğinizde arkanızı dönüp kaçmaya başlayın. Hamle yapar ve sizi kovalarsa yukarıdaki sahne tekrarlayacaktır. Oralı bile olmadıysa  yine siz kendi durma alanınıza kadar koşmaya devam edin. Pek merak duygusuyla dolu kedi cinsi, ne yapmak istediğiniz öğrenme konusunda çok uzun süre beklemeyip, arkanızdan aheste aheste olsa da gelecektir. İşte o sırada yeterince pusuda kalıp onu kendinize yarım metre yaklaştırınca aynı kovalamacayı sürdürün. Bunun bir oyun olduğunu kısa sürede anlayacak ve ev içinde bolca enerji yakabileceğiniz bir spor arkadaşı edinmiş olacaksınız.


Kedi Işık Oyunu

O kadar koşuşturmaca ve hareket bana göre değil ama yine de "kedimle ben de oyun oynamak istiyorum" diyorsanız. Kedi ışık oyunları tam sizin için biçilmiş kaftan. Loş bir odada uzanıp, elinize küçük bir el feneri alın. Kedinizin görebileceği şekilde ışığı duvarlarda, yer de gezdirmeye başlayın. Kediniz siz hiç yorulmadan enerjisini atmış olacaktır.


Kedi Lazer Oyunu

Loş bir odada oturmak istemiyorsanız,  "laser pointer"lar tam size göre. Küçük bir laser pointerı  el fenerini hareket ettirdiğiniz gibi hareket ettirmeniz yeterli. Işık oyunlarında dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta;  kedinizin gözüne doğru ışığı tutmamanız ve çok heyecanlanıp, nefes nefese kaldığında oyunu bırakmanız.